Új Wado-Ryu könyv

Origami PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 18. szombat, 15:30

Japán nyelven az 'Origami' egyszerûen papírhajtogatást jelent 

Az origami eredetére egyértelmû bizonyíték nincs, egyes feltételezések szerint Kínából vagy Koreából került át Japánba. Az elsõ feljegyzések az 1600-as évek végérõl származnak. Régen a papír értéket képviselt, ezért különleges, ünnepi szertartásokhoz készítettek hajtogatásokat. Ebbõl adódóan a hajtogatások kötöttek, merevek voltak. Késõbb, ahogy a családokban a generációk egymásnak átadták a tudásukat, a hajtogatások egyszerûsödtek, kialakultak bizonyos hajtogatás alaptípusok. A

 hagyományos origami négyzetes papírból készül és ebbõl hajtogatják a mintákat. A modern origami mintákat háromszög, ötszög, téglalap, vagy egyéb formájú papírokból is készítik, esetleg ollóval bevágják, vagy a részeket összeragasztják. A legújabb ötletekben igazi térbeli alakzatokat hoznak létre, általában sok hajtogatott részegység összeillesztésével.

Míg régebben a japán gyerekek, elsõsorban a kislányok idõtöltése volt a hajtogatás, addig manapság felnõttek és gyerekek világszerte egyaránt élvezik ezt a kreatív, térlátást és kézügyességet egyaránt rendkívüli módon fejlesztõ játékot.

A leghíresebb japán papírfigura a daru. A legenda szerint aki 1000 papírdarut hajtogat annak a kívánsága valóra válik.

Forrás:

http://www.homoludens.hu/htmlm/cik/8020orim.htmhttp://peterbudai.tripod.com/ 

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.