Új Wado-Ryu könyv

A versenyzésrõl PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stocek   
2007. augusztus 18. szombat, 15:16

A versenyzés, mint eszköz és mint cél  

Versenyzés, a vizsgákhoz hasonlóan a motiváció fenntartására szolgál.

Eszközként használhatjuk, hisz segít átjutni a holtpontokon, azokon a helyzeteken, amikor nagy a csábítás - egy TV mûsor, játszótéren való rohangálás, egy valamiért éppen felkapott „divat sport”, az osztálytárs sportága, vagy csak egyszerûen a lustaság – feladni, abbahagyni. Értelmet ad a minden sportágban elkerülhetetlen sulykolásnak,a sokszor monoton munkának, ami nélkül nem épülnek be az adott mozdulatok, technikák készségszintre. Természetesen fontos az adott gyermek képességeinek és pillanatnyi tudás szintjének, állapotának megfelelõen kiválasztott verseny.

Azonban mindezek – a versenyzés, és a vizsgák is - sokszor kevésnek bizonyulnak, az egyébként tehetséges, magát a karatét szeretõ, de az életkorukból adódóan még nem elég céltudatos gyermekek átsegítésére a hullámvölgyeken. Itt a szülõk kezében van a lehetõség, – ha úgy látják, hogy ez sport jó, hasznos és hosszútávon örömet, sikerélményt ad gyermekeiknek – hogy egy beszélgetéssel, vagy határozott szülõi fellépéssel átsegítsék õket ezeken a holtpontokon, melyek minden sportban, de minden más hosszú távú munkánál is bekövetkezhetnek. Sok gyermek van, aki felnõtt korára sok sportot kipróbált - lehet ezt „sokoldalúságnak nevezni”-, de egyetlen sportot sem tudhat magáénak, hisz egy új fuvallat hatására vagy az érdeklõdés pillanatnyi elvesztése következtében mindig váltott, válthatott valami abban a pillanatban érdekesebbnek látszó sportra. Ami azonban minden sportban a legfontosabb és kihatással van minden máshoz való hozzáállásukra, a kitartást és következetességet sosem sikerül elsajátítaniuk.

Bizonyos idõ elteltével, megfelelõ munka elvégzése után, ha van ambíciója a gyermeknek, akkor, hosszabb-rövidebb idõszakokra céllá válhat a versenyzés. Ennek azonban tudatos döntésnek kell lennie, mind a gyermek, mind a szülõ részérõl. Ebben az esetben ugyanis már olyan szintû versenyeken kell helytállni, ahol a korosztály elsõ vonala indul. Ahhoz, hogy velük fel lehessen venni a versenyt, ráfordított idõben is és az elvégzett munka minõségében is komoly energiákat kell befektetni. Ez a mi egyesületünkben pillanatnyilag a rendelkezésre álló edzés idõpontok maximális kihasználását jelenti. A jövõre nézve, tervezzük egy külön versenyzõ csoport létrehozását, azok részére, akik vállalják ezt a munkát és hosszú távú céljaik vannak. Reméljük sikerül erre a célra külsõ anyagi forrást – pályázat, illetve támogatás formájában – szerezni, hogy ennek költsége ne, vagy csak részben terhelje a szülõket.

A sport folyamatos fejlõdése következtében a ma felnövekvõ fiataloknak már reális lehetõsége van a professzionális sportolásra is.

Természetesen a legtöbb karatéka életének csak egy részében versenyez aktívan, segítve õt ez abban – lásd a fent leírtakat -, hogy megmaradjon ennél a sportnál. Késõbb a karate szeretete és az út amit nyújtani tud (koncentrációs képességek javulása, kondíció, kitartás, önvédelem, szellemi háttér) elegendõ lesz, hogy akár egész életének fontos részévé váljon a karate, és már külsõ motiváció nélkül is folytassa ezt a sportot, hogy ezeket a képességeket fenntartsa és az élete más területein is hasznosítsa.

 

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.