Új Wado-Ryu könyv

Hirdetés
43. WADOKAI EURÓPA BAJNOKSÁG (2015.11.01.) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2015. november 05. csütörtök, 10:34

A 2015. évi Wadokai Európa Bajnokságra szövetségünk 7 egyesületéből kvalifikálták magukat versenyzők. A magyar válogatott keret 59 fővel nevezett a bajnokságra.

Egyesületünkből 8 egyéni versenyző (Biró Boldizsár, Kozsán Balázs, Billédi Gergő, Kutni Róbert, Kapdebo Botond, Széll Dávid, Herber Olga és Faragó Emese) és egy csapat (Kadet csapat kata: Széll Dávid, Széll Kristóf, Széll Márk) került idén a válogatott keretbe és indult a megmérettetésen.

Az Európa Bajnokság idén Luxemburgban, a fővárosban került megrendezésre. 19 országból érkeztek versenyzők (Franciaország, Anglia, Olaszország, Belgium, Németország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svájc, Skócia, Írország, Románia, Örményország, Bosznia-Hercegovina, Azerbajdzsán, Portugália, Wales, Luxemburg, Magyarország).

2015. október 29-én, csütörtök reggel indultunk az I.C.Tatami, a Shindo és a Genki egyesületekkel közösen bérelt autóbusszal, 80 fővel (versenyzők, edzők, hozzátartozók, szurkolók).

Az utazás a kezdetektől elég kalandosra sikeredett, kezdve az egyik sofőr rosszullétével, s így a tervezett útvonal módosításával, folytatva az osztrák-német határon való feltorlódással. Sajnos ennek következtében a tervezett esti érkezés igencsak belenyúlt az éjszakába. Nagyon fáradtan érkeztünk a szállodába, ahol azonban szerencsére viszonylag gyorsan megkaptuk a kártyákat és végre ágyba kerülhettünk.

Másnap késő délelőtt egy kis városnézéssel kezdtük a napot, ami elég rövidre sikeredett, mert délután kettőre már a csarnokban kellett lenni, a hosszadalmas regisztráció és mérlegelés, valamint az átmozgató edzések miatt. Ezen a délutánon zajlott le a Kata szeminárium és az Európai Danvizsga is. A mérlegelés után végre ehettek azok is, akik a súlyhatáron voltak és nem sokat ettek az utóbbi két napban.  Az már más kérdés, hogy az összevonások miatt többeknek szükségtelen volt a koplalás.

A csarnok nagyon tágas (6 tatamin folyt a verseny) és színvonalasan berendezett volt. Melegítő helységet azonban a nevezők létszámához képest kis területen biztosítottak, így először a nemzetek csapatai az épület különböző csarnokaiban kezdték a bemelegítő edzéseket. Szerencsénk volt, hogy egy idő után megüresedett az erre szánt tatamival ellátott helyiség, így gyorsan elfoglaltuk (létszámunkat tekintve teljes egészében), és Tibor sensei, mint Szövetségi kapitány 1-1 órában hangulatos ráhangolódó edzéseket tartott a válogatottnak. Az edzői eligazítás volt még hátra, amit a versenyzőknek beszélgetve, pihengetve kellett kivárniuk, hogy végül a közös busszal visszajussunk a szállodába.

Sajnos ezen az edzői tájékoztatón derült ki, hogy 8 fő alatt összevonásra kerülnek a kategóriák, így sokszor 17-18 fős mezőnyök alakultak ki, ami főként a kisebb súlyúaknak nem volt kedvező. Felhívták még a figyelmet arra is, hogy a karateruha kötőinek meglétére idén kiemelt figyelmet fordítanak, azok hiányában a versenyző kizárásra kerül (ez néhány versenyzőnknek még egy kis éjszakai programot jelentett: varrogattak).

Este folyamán még sor került az Európa Szövetség Közgyűlésére, ezután került csak fel a sorsolás a Sportdata-ra. A szokásos: nyomtatás, sokszorosítást követően kis egyeztetés után az edzők elvonultak tanulmányozni a sorsolásokat.

A bajnokság másnap 9 órakor kezdődött, ami korai kelést, reggelit és indulást jelentett. A verseny a kata versenyszámokkal kezdődött.

A négy kata versenyszámban induló versenyzőnk (Bíró Boldizsár, Billédi Gergő, Kutni Róbert, Herber Olga) közül Bíró Boldizsár, az egyik legfiatalabb karatékánk, aki most először vett részt EB-n, nagyon igyekezett, de annyira izgult, hogy ez teljesen rányomta a bélyegét a szereplésére, végül az ötödik helyen végzett. Volt, aki kétes bírói döntés alapján nem jutott tovább, volt, aki egy megbillenés miatt rontott a szereplésén. Végül Kutni Róbertnek sikerült a népes számú kadet mezőnyben egy bronzérmet kiharcolnia.

A csapat kata versenyszámokban szintén több összevonás volt, így kerülhetett sor arra, hogy két magyar fiú csapat is összekerült. Az együtt végzett formagyakorlat látványát felerősítette a bunkai bemutató, ahol a katában szereplő technikák valósághű bemutatására is sor került, amely az értékelésbe is beleszámít.  Végül a mi csapatunk (Széll Dávid, Széll Kristóf és Széll Márk) került ki győztesen, és léphetett a dobogó legfelső fokára.

Az időrend betartásában (késő délutánig) és a szervezettségben nem volt hiány (bár az időterv gépi elkészítésében az emberi tényezők nem játszottak szerepet, így került sor arra, hogy a legkisebb kumite versenyzők a nap legkésőbbi időszakában kerültek csak a shiai-okra), a luxemburgi segítők is nagyon segítőkészek voltak, az különösen sokat segített, hogy a bemelegítő helyiségben egy nagy monitoron percre készen lehetett nyomon követni a shiai-ok beosztását, alakulását.

Az ebédszünet és ünnepélyes megnyitó után, melyet lovagi bemutatóval színesítettek, és melyen a luxemburgi nagyherceg is részt vett, a kumite versenyszámok következtek.

Itt megint elég érdekesen alakult a bíráskodás, szépen fogalmazva: kissé hiján voltak a meghívott bírók a legújabb WKF kumite szabályok ismeretének, és elég érdekesen és sokszor elfogultan bíráskodtak a pontok megítélésében is. Ezt nem csak a mi csapatunk, de több ország sérelmezte. Ugyanakkor amennyit tévedtek ellenünk, annyit tévedtek sokszor mellettünk is.

A versenyszámok ezekben a korai órákban számunkra nagyon összecsúsztak, volt, hogy 4 shiai-on egyszerre folytak mérkőzési egyesületünk válogatott versenyzőinek. Nagy örömünkre mindenkinek voltak győztes mérkőzései és szépen haladtak a táblájukon. A két lányunk (Herber Olga és Faragó Emese), akiknek szintén összevonásra került a csoportjuk (junior -59, +59), sajnos nem jutottak be döntőbe, de a csapatversenyen (Lány csapat kumite versenyzői 3 egyesületből: Tűzmaradár, Genki, Nóva SE) a felfokozott izgalmakkal zajló mérkőzéseken csak a győztes skót csapattól kaptak ki, és nagyon szép mérkőzéseket vívtak a bronzmeccsen a kimondottan erős svájci lány csapattal. Így végül Herber Olga (Olga ebben az évben először indult kumite versenyszámban, és az egyik legerősebb svájci lány ellen hozta a meccset), és Faragó Emese a közös öröm mellett egy bronzéremmel gazdagították a magyar válogatott éremtábláját.

Kapdebo Botond sima, győztes mérkőzésekkel jutott a döntőbe, ahol a kimondottan jó skót versenyzővel vívtak szép csatát, a pontok gyűltek, az állás oda-vissza változott, végül döntetlen mellett a bírók Botondot látták jobbnak, és hozták ki győztesnek. Így Kapdebo Botondot - megvédve tavalyi első helyét - ebben az évben is Európa Bajnokként ünnepelhettük.

Billédi Gergő versenyzőnk a kadet mezőnyben egyetlen mérkőzést vesztett, és a bronzmeccsen igen jól szerepelve, végül a harmadik helyen végzett.

Ahogy már írtam  legfiatalabbak kerültek a verseny végére, ráadásul akkor már másfél órás csúszásban volt a verseny. Kozsán Balázs este fél nyolckor került a küzdőtérre. Addigra már a többszörös bemelegítések, és a verseny izgalma (első Európa Bajnoki részvétel) nagyon erősen látszottak rajta. Az első mérkőzés egy hajszálon múlott egy Balázstól jóval gyengébb versenyző ellen. A sikeres továbbjutás után ébresztő volt, és Balázs korát meghazudtolóan kapta össze magát, egyre jobb mérkőzések sorozataként jutott a döntőbe. Örömünkre egy másik magyar versenyző jutott be a másik ágon, így két magyar versenyző párharcát követtük figyelemmel az esti órákban. Egyértelmű fölénnyel végül Balázs lett az idei év Európa Bajnoka!

Egyesületünk 8 válogatott versenyzői és egy csapata összesen 3 arany, és 3 bronzérmet nyertek.

A magyar válogatott (59 versenyző) összesen 10 arany, 9 ezüst és 14 bronzéremmel zárta a versenyt, és így, a második helyen végzett Luxemburg után a nemzetek versenyében.

A versenyt követő sayonara party-n már mindenki kiengedett, a közös vacsora, beszélgetések, és a fiataloknak zenés partija után éjfél körül indultuk vissza a szállodába.

Másnap, hazafelé még megnéztük Trier városát, amely a legrégebbi német városként tartanak számon. A város igazi kis gyöngyszem volt. Egy hangulatos közös ebéd után (ahol feltűztünk egy 500 forintos bankjegyet, mely első ilyen bankjegy volt a vendéglő falitábláján, és a vendéglős nagy érdeklődésére tartott számot), délután fél kettőkor vágtunk neki a hosszú hazaútnak. Szerencsére ezen az úton már nem volt fennakadás, így gond nélkül érkeztünk meg másnap reggel Budapestre.

Az útról, versenyről készült fényképeket a Galériában találjátok! A magyar válogatott éremtáblája:

KATA

Mantics András

U 14 fiú kata

II.

KUTNI RÓBERT

Kadet fiú kata

III.

Keszthelyi Ákos

U 21 fiú kata

I.

Európa Bajnok

Bereczki Roland

U 21 fiú kata

II.

Herczeg Balázs

Felnőtt férfi kata

I.

Európa Bajnok

Tóth Péter

Felnőtt férfi kata

III.

Szántai Luca

U 14 lány kata

III.

Kollár Eszter

Kadet lány kata

II.

Gali Enikő

U 21 lány kata

I.

Európa Bajnok

Fraknói Petra

Felnőtt női kata

III.

NÓVA SE                       (Széll Dávid, Széll Kristóf, Széll Márk)

U 16 + fiú csapat kata

I.

Európa Bajnok Csapat

Piramis SE

Felnőtt férfi csapat kata

I.

Európa Bajnok Csapat

I.C.Tatami

U 14 lány csapat kata

I.

Európa Bajnok Csapat

Torony SE

U 16 + lány csapat kata

I.

Európa Bajnok Csapat

I.C.Tatami

U 16 + lány csapat kata

II.

 

KUMITE

Magyari Zsófia

U 14 Kumite -40 kg

II.

Szántai Luca

U 14 Kumite +50 kg

I.

Európa Bajnok Csapat

Pokornyi Villő

U 14 Kumite +50 kg

III.

Jakab Luca Katalin

U 14 Kumite +50 kg

III.

Kollár Eszter

U 16 Kumite +54 kg

III.

KOZSÁN BALÁZS

U 14 Kumite -50 kg

I.

Európa Bajnok

Prétor Máté csaba

U 14 Kumite -50 kg

II.

Zsiba Péter

U 14 Kumite +50

III.

Radics Bálint Krisztián

U 14 Kumite +50

III.

BILLÉDI GERGŐ

U 16 Kumite -52 kg

III.

KAPDEBO BOTOND

U 16 Kumite +63 kg

I.

Európa Bajnok

Kollár András

U 18 Kumite -61 kg

II.

Ágoston Gábor

U 18 Kumite -618kg

II.

Herber Olga, Faragó Emese, Horváth Nóra Viárg, Képes Edina

U 18 lány csapat kumite

III.

Fiú csapat

U 18 fiú csapat kumite

III.

Gratulálunk az egész válogatott magyar csapatnak!

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.