Új Wado-Ryu könyv

Dojo Etikett PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 18. szombat, 15:12
 

 Az egymás közötti kapcsolatokat a DOJO-ban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idõ alatt alakultak ki. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulni õket.Az etikett betartása iskolánként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edzõ tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a karatéhoz

Ha más klubban, más iskolában edzel, be kell tartani a DOJO etikettet, míg meg nem ismerjük a helyi eltéréseket. Az alább leírtak nemzetközi szabályok, amelyek mindenhol érvényesek (kiegészítve a helyi szokásainkkal): 

 1. A gyakorlóruhád (karate gí) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrni vagy foltozni. Egy javított, foltozott karate gí-t hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.
 2. A nõk, lányok egyszínû fehér pólót hordhatnak a karate gí alatt, a férfiak semmit.
  Valamint nem lehet viselni semmilyen ékszert, karórát edzés alatt.  Hosszú haj esetén a hajat egy gumival össze kell fogni.
   
 3. Edzés elõtt nem lehet alkoholt fogyasztani, és nem ajánlott sokat enni.
 4. A DOJO-ban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edzõ tehet, - ezért a cipõt, papucsot szépen rendben, sorban kell elhelyezni a DOJO bejárata mellett, ha lehet az ajtón kívül.
 5. Az edzõterembe (DOJO) lépéskor a terem ajtajában megállva alapállásban (MUSUBI DACHI) kisköszönést (REI) kell végrehajtani, majd belépni a terembe. Távozáskor szintén kisköszönést kell végrehajtani, a terem belseje felé, majd hátrafelé kilépni a terembõl.  
 6. Tilos a DOJO-ban enni, inni, rágógumizni, dohányozni (ez utóbbit a DOJO környékén sem!!!)
 7. Az edzés kezdetéig a halkan beszélgethetsz, bemelegítést végezhetsz, vagy önállóan gyakorolhatod a tanult technikákat. A küzdelmet nem szabad gyakorolni, ha az edzõ nincs jelen!
 8. Ha sérült, vagy beteg vagy, edzés elõtt mindenképpen jelezd mesterednek.
 9. Ha nem tudsz aktívan részt venni az edzésen, csendben ülj le az arra kijelölt helyre. 
 10. Ha az edzésvezetõ magyaráz, a magyarázatot kis terpeszállásban (YOI DACHI), térdelésben (SEIZA), illetve törökülésben hallgathatod, teljes csendben és mindig a mester felé fordulva. (Szétvetett lábakkal, háttal ülni, illetve beszélgetni tiszteletlenség és tilos!)
 11.  Az edzés komoly dolog. Nem lehet nevetgélni, beszélgetni és nem lehet megszakítani a gyakorlatot. Az egész edzés alatt legyünk tudatosak, tartsuk fenn figyelmünket és koncentráljunk.  
 12.  A gyakorlás alatt a saját és az edzõtársak testi épségére figyelj! 
 13.  Ha nem gyakorolsz, vegyél fel szerény és tisztelettudó helyzetet, kerüld a felesleges hangoskodást, feltûnõ viselkedést, ne káromkodj! 
 14. Ha valamit mondani akarsz az edzõnek, várd meg az alkalmas pillanatot, pl. két gyakorlat között, YASUME alatt, magyarázat idején (saját dojod-ban tapssal jelezd a szándékodat, más helyen, meghajlással és a megfelelõ megszólítással). Ha az edzõ megkérdezi, mit akarsz, akkor közöld vele.
 15. Mindig, mindekivel viselkedj tisztetettudóan a DOJO-ban! 
 16. Mindig a megfelelõ megszólítást alkalmazd az edzésvezetõ felé (SEMPAI, SENSEI, SHIHAN).
 17. Ha a magyarázatot megértetted, hangos HAI SENSEI (SHIHAN) - más helyen esetleg OSS SENSEI (SHIHAN) - szavakkal nyugtázd. 
 18. Ha bármit adunk a feljebbvalónknak mindig két kézzel kell átnyújtani.
 19. A magasabb övfokozatúak tanácsait fogadd meg, és segítsd a kevésbé gyakorlottakat.               
 20. Az edzésre mindig pontosan érkezz, ha mégis késve érkezel (a saját iskoládban a terem szélén állva tapssal jelezheted, hogy be szeretne állni, de csak az edzésvezetõ intésére teheted azt meg). Ha idegen iskolában, edzõtáborban késik el valaki (Ne késs el!) belépés és kis köszönés után le kell ülni SEIZA-ba az ajtó mellé, és ha a mester szólít, vagy int, akkor lehet felállni (felé fordulva meghajolni) és gyorsan, szótlanul beállni a sorba.
 21. Ha az edzés befejezése elõtt kell távoznod, ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt ne kérnél az edzés vezetõjétõl (saját iskoládban ezt tapssal jelezd, és csak a beleegyezõ intés után teheted meg). Ha a beleegyezést megkaptad, ne mászkálj a csapat és az edzõ közti részen, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz. 
 22.   Az edzésvezetõ minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedni kell a DOJO-ban. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. 
 23. Amikor a mester a terembe lép, felé fordulva kisköszönéssel kell õt üdvözölni (ezt együttesen kell megtenni, a teremben lévõ rangidõs, legmagasabb öv fokozatú karatéka SENSENI REI (SHIHANI REI) felszólítására).
 24. Az edzés elején, és a végén a felsorakozás egysoros vonalban, jobbra igazodva, övfokozatok szerint (magas fokozatúak a sorelején) történik. A köszönésnél (ZAREI) a ruházatnak rendben kell lennie (az öv rendesen megkötve, stb.). Ennek hiányán gyors hátrafordulás után kell javítani. Ha valakinek olyan sérülése van, amely a seiza-ban akadályozza, állva maradhat a ZAREI-nél, és az üdvözlési formulákat MUSUBI DACHI-ban, kisköszönéssel kell végrehajtania. 
 25. Edzés közben, ha párba kell gyakorolni, mindig kisköszönéssel üdvözöld edzõtársad, a gyakorlás befejezése után pedig, szintén kisköszönéssel köszönd meg a közös munkát.
 26. Tiszteletadás céljából a meghajlás MUSUBI DACHI-ban (REI) derékból történik, a tekintet közben a földre irányul. (Nem biccentünk a fejünkkel). Ha ellenféllel állunk szemben és Õt üdvözöljük, a meghajlás szintén derékból történik, de tekintetünket rajta tartjuk. 
 27. Törekedj a tanítások jószándékú követésére, tudásod kizárólag önvédelembõl, vagy mások megsegítésére használd.
 28. Ne feledd, bárhol is vagy, viselkedésed, cselekedeteid mestered, egyesületed, és a karate hírnevét is befolyásolják. 
 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.