Új Wado-Ryu könyv

Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 18. szombat, 15:11

Image

Magyar Karate Szakszövetség a Sporttörvénynek megfelelõen létrehozott, a hazai karate sporttevékenység kizárólagos irányításával felruházott szövetség. 

Mint a WKF hazai tagszervezete, 5 fõ karate stílust tömörít magába. A goju-ryut, a shito-ryut, a shotokant, a wado-ryut és a kyokushinkait. Ezek alá tartoznak az egyes stílusszövetségek. A különbözõ stílusszövetségekhez tartozó karatésok alkotják az MKSZ több mint 15.000 fõs tagságát.            

 Az MKSZ versenyein három szabályrendszert alkalmaz: a Knock Downt, amely a kyokushinkai megmérettetésein használatos, az Ippon Shobut, amely a shotokan stílus sajátja, valamint a WKF általános szabályrendszerét, melyet több stílus használ közösen és ezáltal a legnagyobb versenyzõi bázissal rendelkezik. Ez utóbbi szerint megrendezett évenkénti Magyar Bajnokság a sportág legnagyobb hazai eseménye, egy össz-karate rendezvény, hiszen - a kyokushinkai kivételével - a négy fõ stílus karatésai mérkõznek meg egymással. A hazai és nemzetközi WKF versenyeken eredményesen szereplõk közül kerülnek ki az MKSZ válogatott sportolói. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak ezt, a stílusokat és stílusirányzatokat összefogó, azok által közösen elfogadott WKF szabályrendszert ismeri el.

A Világ Bajnokság, Európa Bajnokság, Világkupa, Európa Kupa elnevezések használata csak akkor engedélyezett, ha a Magyar Karate Szakszövetségnél regisztrált nemzetközi szervezet ehhez hozzájárul.

Az MKSZ Bírói Bizottsága tartja (egy évben kétszer) az országos WKF bírói minõsítõ bírói tanfolyamot. A megszerzett képesítést kétévente meg kell újítani. A jelentkezés feltételei: 21. betöltött év, regisztrált min. 1. Dan fokozat, min. középfokú végzettség, aktív karate múlt, érvényes MKSZ Budo Pass (karate igazolvány).

 http://www.karate.hu

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.