Új Wado-Ryu könyv

Teruo Kono (1934-2000) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 20. hétfő, 01:52

8.Dan Wado-ryu Hanshi,8.Dan Shindo Yoshinryu Jiu Jitsu Kempo

ImageTeruo Teruzaku Kono 1934-ben született Yokohamában, Japánban. Hat éves korában kezdett el karatézni. Tanulmányait a Tokiói Nichidai Egyetemen végezte, építészmérnöki szakon.

Egyetemi évei alatt Prof. Otsuka Hironori tanítványa volt. Négy évig õ volt a „legjobb harcos” Japánban. Sok egyetemi karate klubban (Chubu, Chhukyu, Aichi, Nagoya) tanított. Majd eljött Japánból és majdnem az összes európai országban (Németország, Svájc, Belgium, Anglia, Jugoszlávia, Románia, Bulgária, Magyarország, stb.) és Amerikában is tanított. Végül Németországban telepedett le.

Mivel fizikai adottságai és méretei inkább közelítettek az európai emberek felépítéséhez, ezért a stílus az õ tanításával egy „erõteljesebb” irányba tolódott el, ami kedvezett a hozzá hasonló (tehát a legtöbb) európai tanítványnak.

Teruo Kono nemcsak a DOJO-ban, hanem a karate politikában is eredményes volt. Több európai országban hozott létre karate szervezeteket. Egy olyan különleges fizikai és szellemi képességekkel megáldott ember volt, aki Európában, széles körben tudta elterjeszteni és népszerûsíteni a karatét és vezetõ képességeivel össze is tudta fogni ezeket a szervezeteket.

Németországban nagyon hamar egy ütõképes, jól mûködõ csoportot hozott létre, akik sok évig voltak igen eredményesek nemzetközi szinten.

 Három könyvet írt a karatéról igen magas technikai színvonalon, hiánypótló mûveket, mert a stílusban addig kevés szakirodalom jelent meg. A stílusra jellemzõ technikákra (TOBIKOMIZUKI, NAGASHIZUKI) külön hangsúlyt fektetett, mert úgy érezte ezek kezdenek visszafejlõdni, ebben a szellemben is tanított.

Az Európai Wado-kai Szövetség fõinstruktora, technikai vezetõje volt .Határozott elképzelései voltak az irányvonalat tekintve, amit Japánban sokszor nem helyeseltek, de mindig elfogadtak.

Az õ személye garantálta a magas technikai színvonalat, vezetése alatt az európai wado-kai egységes képet mutatott. Viszonylag korai halálával ez az egység megbomlott.

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.