Új Wado-Ryu könyv

A karate ruha PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 18. szombat, 15:33

KARATE GI 

Tradicionális japán karate öltözet. Fehér.

A gi, gyakorló öltözetet jelent, karate gi-nek pedig, a karate ruhát nevezzük. 

Legjobb a pamut, de modern technikákkal, és különféle megoldásokkal kevert szálas (fõként kumite) ruhákat is lehet már kapni. Ajánlani szokták, hogy a méretünknél egy mérettel nagyobb ruhát válasszunk, kényelmi szempontból és felhajtással – ma már varrodák is foglalkoznak szakszerû „rövidítéssel” – alakíthatjuk a megfelelõ méretûre a szárakat. (Gyermekeknél ez mindenképpen ajánlott, hiszen õk nagyon gyorsan nõnek, és lehajtva a szárakat, a ruha viselésének ideje megnövelhetõ.) 

A ruhát övvel (obi) fogjuk össze, kétszer körültekerve a derekat, hagyományosan megkötve. Az Obi a karatékák (karatét gyakorlók) hagyományos felszerelésének része. (Az Obi több, mint egy ruhadarab, szimbolikus jelentése van. Az a tanuló, aki a Budo útjára lépett elõször fehér övet kapott és ha szorgalmasan, kitartóan gyakorolt, akkor az öve fokozatosan sötétedett (feketedett), majd „kopni kezdett”.) 

A Dojo etiketthez tartozik, hogy a karate ruha mindig tiszta és rendezett legyen. Ha elszakadt, meg kell varrni, foltozni. Az övet (Obi) nem szabad mosni, edzés után a levegõn kell hagyni megszáradni 

A megfelelõ mozgáshoz nagyon fontos a ruha szabása. Némelyik cég - anyagsporólás céljából ?! – túl szûk szabásvonalat követ, ezért körültekintõ érdeklõdés után válasszunk márkát, mert a megfelelõ minõségû ruha évekig is kiszolgálhatja felnõtt viselõjét.      

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.